top of page

Ακολουθήστε μας!!

Μετέωρα

Τα Μετέωρα είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές στην Ελλάδα, με τεράστιους βράχους στη μέση μιας κοιλάδας.

 

Οι βράχοι των Μετεώρων  είναι πραγματικά θαύματα της φύσης. Μελέτες δείχνουν ότι αυτοί οι βράχοι σχηματίστηκαν 60.000.000 χρόνια  πριν, όταν οι  καιρικές συνθήκες και οι σεισμοί τους έδωσαν την  παρούσα μορφή τους. Πάνω από αυτές τις εντυπωσιακές φυσικές πυραμίδες, πολλά μοναστήρια χτίστηκαν στα βυζαντινά χρόνια.

 

Παρά το γεγονός ότι σήμερα μόνο έξι από αυτά τα μοναστήρια λειτουργούν, αποτελούν  τη δεύτερη μεγαλύτερη μοναστική κοινότητα στην Ελλάδα, μετά το Άγιο Όρος. Η θέα από την κορυφή των βράχων απλά κόβει την ανάσα.

 

Τα Μετέωρα περιλαμβάνοντα στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

Η περιοχή των Μετεώρων αρχικά κατοικήθηκε από μοναχούς που ζούσαν σε σπηλιές μέσα σε βράχους κατά τη διάρκεια του 11ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια  της Τουρκοκρατίας, ανέβηκαν όλο και  ψηλότερα στους βράχους, μέχρι που έφτασαν  στις απρόσιτες βουνοκορφές. Εκεί με σκάλες και καλάθια μεταφέρθηκαν υλικά και χτίστηκαν τα πρώτα μοναστήρια.

Με σκάλες και καλάθια επισκέπτονταν τα μοναστήρια έως και τη δεκαετία του είκοσι  ενώ  πλέον υπάρχουν δρόμοι, μονοπάτια και σκαλιά προς την κορυφή.

Υπάρχουν ακόμη  αυτά τα καλαθια  που χρησιμοποιούνται για τις προμήθειες. Παλαιότερα,  όταν αυτά τα καλάθια ήταν ο μόνος τρόπος για να επισκεφτει κανείς τα μοναστήρια, ένας νευρικός προσκυνητής ρώτησε έναν μοναχό εάν ποτέ αντικαταθιστούν το σχοινί. "Φυσικά και το  κάνουμε» απάντησε. "Κάθε φορά που σπάει".

 

Σήμερα δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε για το σπάσιμο των σχοινιών αφού όλα τα μοναστήρια συνδέονται μεταξύ τους με μια σειρά από μονοπάτια και εάν ξεκινήσετε αρκετά  νωρίς το πρωί, θα μπορέσετε  να τα δείτε όλα σε μια μέρα.

Συνδέονται επίσης με δρόμους, οπότε εάν πάτε με αυτοκίνητο και δεν έχετε  όλη την ημέρα για να περιπλανηθείτε, μπορείτε να πλησιάσετε  οδικώς αρκετά κοντά και στη συνέχεια να συνεχίσετε με τα πόδια.

 

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας  τα μοναστήρια κράτησαν ζωντανό τον ελληνικό πολιτισμό και τις παραδόσεις και δεν ήταν μόνο θρησκευτικά κέντρα αλλά και ακαδημαϊκά και καλλιτεχνικά. Πιστεύεται ότι, εάν δεν υπήρχαν τα μοναστήρια, ο Ελληνικός πολιτισμός θα είχε εξαφανιστεί και η σύγχρονη Ελλάδα θα ήταν μια αντανάκλαση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με λίγη γνώση για τις ρίζες και την ιστορία της. Τα μοναστήρια προσέλκυσαν όχι μόνο τους βαθιά θρησκευόμενους, αλλά και τους  φιλόσοφους, ποιητές, ζωγράφους και στοχαστές της Ελλάδα.

 

Σήμερα, μόνον έξι από τα μοναστήρια είναι ενεργά.Μια επίσκεψη στα μοναστήρια των Μετεώρων συνιστάται ανεπιφύλακτα. Κάθε μοναστήρι χρεώνει για την είσοδο ένα μικρό εισιτήριο.

 

Απόσταση: 2 ώρες με το αυτοκίνητο από τη Villa Amanti.

Ένδυση: Aπαιτείται  κατάλληλη ενδυμασία για να επισκεφθείτε τα μοναστήρια. Αμάνικες μπλούζες και σορτς απαγορεύονται. Φούστες και εσάρπες είναι διαθέσιμες στην είσοδο για όσους θεωρείται ότι είναι ντυμένοι ακατάλληλα.

Συμβουλές: Σχεδιάστε  να περάσετε μια ολόκληρη μέρα στα Μετέωρα. Θα χαρείτε το παιχνίδι του φωτός πάνω στα βράχια και τις μεταβαλλόμενες διαθέσεις τους. Τα ηλιόλουστα πρωινά τα κόκκινα κεραμίδια από τα μοναστήρια λαμποκοπούν, ενώ το απόγευμα ήλιος λούζει το τοπίο με μια χρυσή λάμψη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι βράχοι φωτίζονται από προβολείς, ενώ φθινοπωρινές ομίχλες μετατρέπουν το τοπίο σε αιθερικό και μυστηριώδες.

Θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας εμφιαλωμένο νερό, ειδικά εάν επισκέπτεστε  τα μοναστήρια με τα πόδια.

bottom of page