top of page

Ακολουθήστε μας!!

Μια σειρά από μουσεία μπορεί να σας ταξιδέψει στο παρελθόν, στις τέχνες, στην παράδοση και τη φύση.

Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο

Βόλος

Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Βόλο, είναι ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά μουσεία. Στις αίθουσές του εκτίθενται αντικείμενα από τους νεολιθικούς οικισμούς του Σέσκλου και του Διμηνίου, πήλινα ειδώλια και σκεύη της γεωμετρικής εποχής από το κάστρο του Βόλου, τα Πευκάκια, τη Νεάπολη αλλά και από περιοχές του ευρύτερου θεσσαλικού χώρου, γλυπτά της κλασικής εποχής καθώς και σπάνια αρθρωτά ειδώλια, ανάγλυφα της αλεξανδρινής εποχής από τη Δημητριάδα. 

 Εντομολογικό Μουσείο

Βόλος

Το Εντομολογικό Μουσείο, στον Βόλο,  είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα των Βαλκανίων. Εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα είδη και σήμερα περιλαμβάνει 35.000 έντομα διαφόρων τάξεων, κυρίως λεπιδοπτέρων, που ανήκουν σε περισσότερα από 10.000 είδη, υποείδη και φυλές. Ανάμεσά τους βρίσκονται σπάνια ή και μοναδικά δείγματα όπως η μεγαλύτερη πεταλούδα στον κόσμο, η Thysania agrippina της Ν. Αμερικής με άνοιγμα πτερών 37-40 εκατοστά.

Μουσείο-Πινακοθήκη Χρυσούλας Ζώγα

Βόλος

Το Μουσείο-Πινακοθήκη της Χρυσούλας Ζώγα, στο Βόλο. Το γνωστό στους Βολιώτες ως το «Σπίτι με το τριαντάφυλλο», λειτουργεί ως μουσείο – πινακοθήκη της ζωγράφου Χρυσούλας Ζώγια. Στο σπίτι – μουσείο βρίσκονται 200 περίπου έργα της ζωγράφου αντιπροσωπευτικά της διαδρομής της.  Το βλέμμα του επισκέπτη θα κερδίσουν όμως και η επίπλωση του σπιτιού, οι αμέτρητες σημειώσεις της ιδιοκτήτριας που βρίσκονται παντού, φωτογραφίες της, προσωπικά αντικείμενα, εκατοντάδες ζωγραφισμένα μπουκάλια και πολλά άλλα που αποκαλύπτουν την ιδιαίτερη προσωπικότητα της ιδιοκτήτριας.

Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας

Βόλος

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλίας, το οποίο στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου του σιδηροδρομικού σταθμού Βόλου, χτίστηκε το 1882, σε σχέδια του Εβαρίστο Ντε Κίρικο. Στον χώρο θα δούμε σπάνιες φωτογραφίες, ομόλογα, αρχεία, ιστορικά ντοκουμέντα, μοναδικά βιβλία και σχέδια αρχιτεκτονικής σιδηροδρόμων του 19ου αιώνα, φωτοτυπίες πάπυρων και πολλά άλλα σπάνια έγγραφα της εποχής που απεικονίζουνε μέσα στον χρόνο την πορεία του σιδηρόδρομου.

Τυπογραφικό Μουσείο Εφημερίδας ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Βόλος

Το Τυπογραφικό Μουσείο της Εφημερίδας ΘΕΣΣΑΛΙΑ, στον Βόλο.   Το Μουσείο της μακροβιότερης ελληνικής επαρχιακής εφημερίδας -αδιάλειπτη έκδοση από το 1898- δεν μπορεί παρά να είναι ένα ξεχωριστό τυπογραφικό μουσείο. Σε μια αίθουσα 350 τετραγωνικών στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου φιλοξενούνται εκατό χρόνια καθημερινής ιστορίας και εκατό χρόνια τεχνολογίας. Λινοτυπικές μηχανές του 19ου αιώνα ακόμα, πιεστήρια, κόφτρες, εξαρτήματα τυπογραφείων, τραπέζια στοιχειοθεσίας, πλαισιώνονται από το παλιότερο και πληρέστερο αρχείο εφημερίδας στην Ελλάδα (περισσότερες από 1.000.000 σελίδες) και 40 βιτρίνες με ισάριθμα διακεκριμένα ιστορικά πρωτοσέλιδα.

 Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο

Βόλος

Το Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, στον Βόλο. Στους τρεις ορόφους του κτηρίου εκτίθεται μόνιμα η πινακοθήκη του συλλέκτη Αλέξανδρου Δάμτσα, με 500 περίπου πίνακες από όλα τα σημαντικά καλλιτεχνικά ρεύματα του αιώνα μας. Τα παραπάνω έργα κατανέμονται σε γκραβούρες, χάρτες και ντοκουμέντα για την περιοχή, σε έργα Ελλήνων χαρακτών και σε έργα Βολιωτών, Μαγνησιωτών και Θεσσαλών καλλιτεχνών. Το μεγαλύτερο μέρος της δωρεάς καλύπτουν τα έργα Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Σε άλλους χώρους του Κέντρου Τέχνης φιλοξενούνται τακτικά εκθέσεις ποικίλου εικαστικού ενδιαφέροντος.

Λαογραφικό Μουσείο Μακρινίτσας, Τοπικό Μουσείο Μηλεών και Μουσείο Αγγελίνη

Μακρινίτσα, Μηλιές & Χόρτο

Το Λαογραφικό Μουσείο στην πλατεία της Μακρινίτσας, το Τοπικό Μουσείο Μηλεών στις Μηλιές και το Μουσείο Αγγελίνη, στο Χόρτο Πηλίου είναι  Λαογραφικά μουσεία με ενδιαφέροντα εκθέματα από την καθημερινή ζωή και παράδοση του Πηλίου, όπως εργαλεία, διακοσμητικά, εργόχειρα, λάβαρα και παραδοσιακές φορεσιές

Μουσείο Κομπολογιού

Πορταριά

Το Μουσείο Κομπολογιού, στην Πορταριά. Στο μουσείο κομπολογιού μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία κομπολογιών από κόκκαλο, κεχριμπάρι, κοράλλι, αρωματικά όπως μαστίχα και άλλα. Μπορείτε να προμηθευτείτε ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία υλικών το δικό σας κομπολόγι.

Ελληνομουσείο Ζαγοράς

Ζαγορά

Το Ελληνομουσείο, στη Ζαγορά Πηλίου. Είναι το περίφημο σχολείο του Ρήγα, το παλιότερο σχολείο του Πηλίου που σε αυτό φοίτησαν σπουδαίοι άνθρωποι της Ελληνικής ιστορίας και λογοτεχνίας.

Μουσείο Θεόφιλου

Ανακασιά

Το Μουσείο Θεόφιλου, στην Ανακασιά. Η οικία Κοντού στην Ανακασιά είναι από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της περιοχής, καθώς είναι το μοναδικό στο Πήλιο σωζόμενο αρχοντικό με ολοκληρωμένο ζωγραφικό πρόγραμμα. Η ζωγραφική διακόσμηση του σπιτιού άρχισε από τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο (1870-1934) , ο οποίος το 1912 ζωγράφισε το σαλόνι του τελευταίου ορόφου της οικίας Κοντού σε 2 ζώνες

Μουσείο Ραδιοφώνου

Λαύκος

Το Μουσείο Ραδιοφώνου, στο Λαύκο. Πρόκειται για το πρώτο μουσείο ραδιοφωνίας στην Ελλάδα. Η συλλογή των ραδιοφώνων οφείλεται στον γερμανικής καταγωγής Βίλφρεντ Σεπς, ο οποίος έχει στην κατοχή του πάνω από 1000 ραδιόφωνα τα οποία αγόρασε από πολλές χώρες του κόσμου.  Το 90% των ραδιοφώνων αυτών είναι σε άψογη κατάσταση και μπορούν να συντονιστούν σε πολλές συχνότητες. Σήμερα στο περίφημο αυτό μουσείο εκτίθενται πάνω από 120 ραδιόφωνα με προοπτική να αλλάζουν κάθε τετράμηνο.

 Φάμπειο Μουσείο

Λαύκος

Το Φάμπειο Μουσείο, το Λαύκο.  Ιδρύθηκε το 2005 προς τιμήν του εικαστικού Θανάση Φάμπα (1922-2011). Στη ζωγραφική του, που είναι επηρεασμένη από την αρχαϊκή λιτότητα και τη βυζαντινή αγιογραφία, κυριαρχεί η γυναικεία μορφή. Έχει επιμεληθεί εξώφυλλα βιβλίων του Γ. Ρίτσου, του Μ. Λουντέμη, του Η. Λεφούση, της Ι. Τσάτσου καθώς και εξώφυλλα δίσκων κλασικής μουσικής. Στις αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται έργα ζωγραφικής (60 πίνακες) και 8 αγάλματα (από λευκό μάρμαρο Πηλίου) που αποτελούν δωρεά του ίδιου του καλλιτέχνη.

Λαογραφικό Μουσείο Λαύκου

Λαύκος

Το Λαογραφικό Μουσείο Λαύκου, συστεγάζεται με το Φάμπειο Μουσείο  στον Λαύκο. Στο υπόγειο του κτιρίου εκτίθενται διάφορα αντικείμενα και έργα της λαϊκής παράδοσης του Λαύκου και γενικότερα του Πηλίου. Υπάρχει ποικιλία από μύλους του καφέ, παραδοσιακές κασέλες, όπλα, παγούρια, γεωργικά εργαλεία, αγγεία.

 Βιβλιοθήκη Μηλεών

Μηλιές

Η Βιβλιοθήκη Μηλεών, στις Μηλιές. Έχει πολλά παλιά βιβλία, όπου σημαντικό μέρος από αυτά ανήκαν στην παλιά Σχολή Ψυχής Άκος που ιδρύθηκε από τους Άνθιμο Γαζή και Γρηγόριο Κωνσταντά. Στην Βιβλιοθήκη εκτίθενται επίσης όργανα και εργαλεία της Σχολής, ιστορικά κειμήλια της επανάστασης, λάβαρα και παλιά έγγραφα.

Μουσείο Ελιάς

Άνω Γατζέα

Το Μουσείο Ελιάς, στην Άνω Γατζέα Ο κυρίως χώρος περιλαμβάνει θεματικές ενότητες που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία συλλογής, διαλογής επεξεργασίας και εμπορίας ελαιών. Υπάρχουν επίσης πιθάρια αποθήκευσης λαδιού διαφόρων μεγεθών, γάντζοι, μεταλλικά χωνιά και στεφάνια, δόγες (σανίδες βαρελιού για την κατασκευή της κάδης) κ.α. Στον εξωτερικό χώρο εκτίθεται μία εντυπωσιακή κάδη ύψους 2,20μ και διαμέτρου 3,00μ,η οποία αποσυναρμολογήθηκε από τον εσωτερικό χώρο και συναρμολογήθηκε για να λειτουργήσει για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Εικαστικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα

Άγιος Γεώργιος

Το Εικαστικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα, στον Αϊ Γιώργη. Ιδρύθηκε το 1992 και στεγάζει 22 γλυπτά του καλλιτέχνη, από τα οποία τα περισσότερα είναι μπρούτζινα, όλα ολόσωμα πλην μιας κεφαλής του Χριστού και από αυτά τα 9 σε υπερφυσικό μέγεθος. Ιδιαίτερο, επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα χαρακτικά του Νικόλα, 13 ξυλογραφίες και 1 χαλκογραφία, καθώς και 16 μετάλλια. Σε δύο ξύλινες προθήκες ο επισκέπτης μπορεί να δει και να περιεργαστεί εργαλεία της δουλειάς, σχέδια, μήτρες χαρακτικών, όπως και χειρόγραφες επιστολές και προσωπικά αντικείμενα του διάσημου γλύπτη και χαράκτη.

Εκκλησιαστικό Μουσείο

Άγιος Γεώργιος

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο, στον Αι Γεώργη. Στεγάζεται στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, ιδρύθηκε το 1995 από την Αυρηλία Βαφειάδη (αδελφή του γλύπτη Νικόλα) και αποτελεί τμήμα του Βαφειάδειου Πνευματικού Κέντρου. Σ' ένα χώρο 55 περίπου τετρ. μέτρων εκτίθενται κειμήλια από τους ναούς του χωριού (εξαπτέρυγα, βημόθυρα, δισκοπότηρα, άμφια .κ.α), φορητές εικόνες και εκκλησιαστικά βιβλία. Εδώ φυλάσσεται και ένας κώδικας του 1864 της Μονής Παμμέγιστων Ταξιαρχών Νηλείας, όπου καταγράφεται όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία της Μονής, καθώς και ένα ζεύγος ασημένια επιμάνικα του γέροντα Γαβριήλ.

 Μουσείο Θαλάσσης

Αχίλλειο

Το Μουσείο Θαλάσσης Αχιλλείου, στο Δήμο Πτελεού. Ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν στο θαλάσσιο περιβάλλον. Τον πυρήνα των συλλογών αποτέλεσε η συλλογή με κοχύλια της Βασ. Στεφάνου Παπαστεργίου, ενώ το μουσείο συνεχώς εμπλουτίζεται με κοχύλια και άλλα εκθέματα από όλον τον κόσμο.

Μουσείο Αναψυκτικών ΕΨΑ

Αγριά

Το Μουσείο Αναψυκτικών ΕΨΑ, στην Αγριά. Τα γνωστά αναψυκτικά ΕΨΑ έχουν παρελθόν 50 ετών. Η ιστορία τους λοιπόν καθώς και η σύγχρονη μονάδα παραγωγής εκτίθεται στο κοινό, μέσα από ένα Μουσείο που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Στο μουσείο θα παρακολουθήσετε τη σύγχρονη διαδικασία παραγωγής, θα γνωρίσετε την ιστορία της ΕΨΑ, θα δείτε τα «μηχανήματα» που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα για την παρασκευή των αναψυκτικών, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε όλα τα προϊόντα της ΕΨΑ, θα δείτε τα 5 πολύτιμα βραβεία που έχει αποκτήσει η ΕΨΑ καθώς και έργα τέχνης που έχουν εμπνευστεί επώνυμοι και μη καλλιτέχνες, από τα προϊόντα της εταιρίας και θα γνωρίσετε μία τεράστια συλλογή γυάλινες φιάλες από παλαιότερες μάρκες απ’ όλη την Ελλάδα που δυστυχώς δεν υπάρχουν πια!

Please reload

bottom of page